Bezlepková veka na chlebíčky

19. 12. 2019

Konec roku se nám mílovými kroky blíží a společně s ním také Vánoční svátky a oslava Silvestra. Během tohoto období nesmí na stole, kromě cukroví samozřejmě, rozhodně chybět obložené chlebíčky. Bohužel kupované bezlepkové pečivo bývá nic moc, a navíc sehnat konkrétně veku je opravdu nadlidský úkol.

Z toho důvodu jsem se rozhodla sepsat recept na domácí bezlepkovou veku. Je sice pravda, že příprava je poněkud časově náročnější, avšak výsledek poté stojí za to! Jako bonus máte super pocit z dobře odvedené práce. Tak a teď už se konečně pojďte podívat, jak na to.

Potřebné suroviny:

  • 400 g univerzální bezlepkové mouky
  • 100 g rýžové mouky + něco navíc na podsypání
  • Balíček sušeného droždí
  • Lžička soli
  • Lžička cukru
  • 250 – 300 ml mléka – já použila mandlové
  • 2 lžíce chia semínek
  • 60 g rozpuštěného másla
  • Vejce na potření před pečením
  • Trochu oleje na potření během kynutí

Pracovní postup:
Nejprve začněte tím, že si z chia semínek připravíte gel. Přibližně do 100 ml vody nasypte dvě lžíce semínek, zamíchejte a nechte je cca 10 minut odstát. V mezi čase se vrhněte na přípravu samotného těsta. V prvním kroku začněte tím, že do velké mísy dáte všechny sypké suroviny a důkladně je promícháte.
Poté do mísy přidejte také máslo, vytvořený gel z chia semínek a postupně přilévejte mléko. Nyní nastal čas pro vaše ruce, protože ze směsi je potřeba vypracovat těsto. Dejte si pozor na to, aby nebylo příliš hutné, ale současně se nesmí lepit. Hotové těsto vložte do mísy, překryjte potravinovou fólií, utěrkou a dejte na 60 minut kynout někam do tepla.

Po hodině těsto vyjměte z mísy a položte na pomoučněný stůl. Trochu jej znovu zpracujte a následně z něj vyválejte cca 2 cm silnou placku. Na pravé a na levé straně okraje placky přehněte směrem dovnitř. Následně to samé udělejte i se zbylými, nepřehnutými okraji. Mělo by vám vzniknout něco jako obdélník, a ten ještě také přehněte na půl – delší stranou k sobě, aby vznikla jakási tlustá nudle. Těsto nyní mírně poválejte tak, aby se vytvořil tlustý váleček.
„Váleček“ z těsta vložte na plech vyložený pečícím papírem a potřete jej olejem. Tento krok je nezbytný k tomu, aby veka při dalším kynutí nevyschla a nepopraskala. Poté plech vložte ještě na 45 minut do tepla a nechte dále kynout, avšak těsto už ničím nepřekrývejte.
Po uplynutí požadovaného času si dejte předehřát troubu na 180 °C. Než dáte veku péct, tak ji ještě důkladně potřete rozšlehaným vejcem, aby měla krásný lesklý a křupavý povrch. Pečte přibližně 30 – 40 minut, záleží na tom, jak moc je váš kousek silný.

Něco málo na závěr
Po upečení doporučuji vytrvat a nezačít veku krájet, dokud nebude studená. Když to nevydržíte, tak hrozí, že místo nadýchaného pečiva budete mít splasklou gumu. Stejně tak do těsta můžete přidat trochu guarové gumy nebo psyllia, aby bylo pružnější a vláčnější. Doufám, že recept vyzkoušíte a během svátků budete mít na stole tác vlastních bezlepkových chlebíčků.

Přeji Vám všem hodně štěstí a zdraví do nového roku, a stejně tak krásné prožití vánočních svátků!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.