Bezlepková pizzová srdíčka

06. 02. 2024

Ani jsme se nenadály a už tady máme měsíc únor. Spolu s ním i svátek všech zamilovaných. Mnoho lidí svátek Svatého Valentýna neuznává a 14. únor je tak pro ně den jako každý jiný. Jestliže ale s partnerem patříte k té druhé skupině, která Valentýn slaví, je dnešní článek jako stvořený přímo pro vás.

K oslavě Valentýna totiž neodmyslitelně patří nějaké ty dobroty nebo přímo večeře. Když ale má jeden z partnerů bezlepkovou dietu, mohou být možnosti ohledně stravy dosti omezené. Proto vám přinášíme recept na jednoduchá pizzová srdíčka bez lepku, které doma zvládne připravit jistě úplně každý. Navíc kam se na domácí jídlo připravené z lásky hrabe nějaká předražená restaurace! Pusťte se proto do práce a překvapte svoji drahou polovičku touto bezlepkovou dobrotou. S tímto receptem máte úspěch zaručen.

 

Potřebné suroviny:

  • Balíček sušeného droždí
  • Lžička cukru
  • Lžička soli
  • 500 g univerzální bezlepkové mouky vhodné na kynutá těsta
  • 7 lžic olivového oleje
  • 400 ml teplé vody
  • Suroviny na ozdobu pizzových srdíček

Pracovní postup:

Jako první začněte tím, že si připravíte kvásek. Do mísy nalijte trochu teplé vody, přisypte sušené droždí a lžičku cukru. Poté všechno důkladně promíchejte, mísu zakryjte utěrkou a odložte na teplé místo. Po necelých 15 minutách by měl být kvásek hotový. To poznáte tak, že se v míse vytvořilo něco jako pěna plná bublinek.

Do kvásku poté přisypte mouku. Tu doporučuji před použitím nejprve prosít přes síto, aby se hezky provzdušnila a zbavili jste ji případných hrudek. Dále pak přidejte sůl, olivový olej a přibližně 300 ml vody. Následně pak vypracujte hladké těsto, které bude hezky držet pohromadě. V případě potřeby se nebojte přidat ještě trochu teplé vody. Já osobně doporučuji vypracovat těsto v kuchyňském robotu. Jednak to máte prakticky bez práce, ale těsto má podle mě i lepší konzistenci.

Z vypracovaného těsta poté vytvořte jeden bochánek, který pomoučněte ze všech stran a dejte jej kynout v míse zakryté utěrkou někam na teplé místo. Já osobně doporučuji mísu zavřít do trouby, kterou jste před tím lehce zahřáli. Těsto by mělo následně kynout přibližně 1,5 až 2 hodiny.

Vykynuté těsto si pak rozdělte na několik stejně velkých hrudek. Čím větší hrudky budou, tím úměrně budou větší i výsledná srdíčka a bude jich méně. Záleží tedy na vás, co preferujete. Hrudky pak lehce vyválejte pomoučněným válem a vytvarujte z nich srdíčka, která budou mít lehce silnější okraj. Můžete klidně použít i větší formičku určenou na vykrajování perníčků.

Připravená srdíčka z těsta pak ozdobte podle libosti. Já použila rajčatový základ s bylinkami a vrch pizzy ozdobila šunkou, salámem, rajčaty, olivami a sýrem. Volba surovin je však čistě na vás. Ozdobená srdíčka už pak nenechávejte dále kynout a šup s nimi rovnou do předem rozpálené trouby. Tam je pečte na 250 °C okolo 15 minut. Že jsou pizzová srdíčka hotová poznáte podle toho, že jim hezky zezlátly okraje.

Tip: Aby byla domácí bezlepková pizza co nejvíce podobné té lepkové z pizzerie, dejte ji před upečením vždy na rozpálený plech a poté ji rovnou strčte do trouby.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.