Bezlepková bábovka z vloček a jablek

20. 08. 2019

Bábovka, kdo by ji neměl rád. Babičky ji pekly snad ve všech domácnostech. U nás je nejznámější v dvoubarevné podobě s kakaovým těstem uprostřed. Víte ale, kde se vzal její název? Bábovka – odvozeno od báby. Bábovka se totiž v dřívějších dobách dávala porodním bábám jako pomoc za porod. Měla však spíše podobu dnešní žemlovky.

Klasickou bábovku jsem ještě v dobách lepkových pekla celkem často. Určitě i vy máte svůj oblíbený recept. No a výhodou je, že většinou stačí nahradit pšeničnou mouku nějakou bezlepkovou směsí a bábovka se vždy povede. Když ale chcete omezit škroby a cukry, můžete ji zkusit i zdravěji. Já ji pekla z vloček a jablíček a výsledek byl opravdu lahodný. Bábovka z vloček je hutnější a díky jogurtu pěkně vláčná. Do těsta si můžete přidat dle své fantazie rozinky, oříšky nebo i sušené ovoce.

Ingredience:
270 g jemných bezlepkových ovesných vloček
3 vajíčka
3 lžíce rýžového sirupu/medu/datlového sirupu apod.
3 lžíce oleje
2 na kašičku rozmixovaná jablka (případně přesnídávka)
1 banán
120 g bílého jogurtu (1 kelímek)
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
nasekané oříšky, rozinky, sušené ovoce, kousky čokolády – dle chuti

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 160 stupňů.
  • Rozmixujeme ovesné vločky najemno (můžete vyzkoušet nechat i celé vločky, pokud kupujete opravdu jemné).
  • Smícháme vločky s ostatními suchými a následně mokrými ingrediencemi.
  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme rýžovou moukou.
  • Těsto dáme do formy a pečeme zhruba 45 minut.
  • Vyklápíme až po vychladnutí.
  • Nakonec můžeme bábovku polít čokoládu (těsto samo o sobě není tak sladké).


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.