Bez alergenů 3: Čajové sušenky z mouky z hnědé rýže

20. 10. 2020

Sušenky prostě od malička miluju. Zároveň pro mě vždy byly synonymem něčeho nezdravého. Až postupem času jsem se naučila péct takové, které mají ke kupovaným s cukrem a nezdravým tukem velmi daleko, a přesto jsou chuťově výborné. Bohužel většinou byly z ořechového másla nebo ořechů, případně s vejci. Co teď, když je musím vynechat?

Nejjednodušší jsou samozřejmě sušenky z banánu a vloček. To je ale klasika, která mě neuspokojí. Chtěla jsem sušenky křupavé navenek a měkké uvnitř. Takové ty čajové anglického typu. Podobné prodává například DM drogerie, ale jsou s čokoládou a tu nemůžu. Tak jsem si udělala vlastní. Nezoufala jsem, zapátrala, vyzkoušela a recept je na světě.

Ingredience: cca 8-10 sušenek

60 g mouky z hnědé rýže / pohankové mouky hladké
40 g bílé rýžové mouky
1 vrchovatá PL povoleného kokosového tuku
1 PL rýžového sirupu/medu
2 PL třtinového cukru (já nedávala, ale pro děti dejte)
1 čajová lžička kuzu/kukuřičného škrobu/pudinku
45 ml rýžového mléka
Větší špetka skořice
Špetka soli
Vanilkové aroma dle chuti
Borůvky dle chuti

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse důkladně smícháme všechny suché ingredience kromě borůvek. Přidáme povolený kokosový olej (ne rozpuštěný) a prsty promneme tak, aby mělo těsto konzistenci žmolenky. Přidáme mléko, sirup nebo med a vypracujeme těsto. Přimícháme borůvky. Tvarujeme kuličky, které na konci splácneme do tvaru sušenek. Pečeme ideálně v silikonových formičkách na muffiny, které není třeba ani vymazávat, cca 25 minut.

Tipy:

  • Mouku z hnědé rýže lze nahradit pohankovou moukou, výsledek je také výborný.
  • Mouku z hnědé rýže koupíte například v Country Life prodejnách. Ale můžete si ji připravit i doma ve výkonném mixéru. Nasypete suchou rýži natural a rozmixujete na velmi jemný prášek.
  • Kuzu je škrob z drceného kořene vinné révy pocházející z Asie. Má mnoho zdravotních přínosů, proto ho ráda používám. Je však finančně nákladnější, proto ho klidně nahraďte kukuřičným škrobem nebo bezlepkovým vanilkovým pudinkem.
  • Pokud připravujete pro děti, přidejte 2 PL cukru a třeba i rozinky, aby byly sušenky sladší.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.