Banana bread dvakrát jinak

24. 06. 2020

Banánový chlebíček se u nás v kuchyni usídlil až relativně nedávno, ale od té doby ho děláme často. Vždy jsem k němu měla velkou nedůvěru, protože spojení slov banán a chlebíček, tedy sladké ingredience do slaného pečiva, mi nešlo k sobě. Pak jsem ale zjistila, že je to vlastně jenom obyčejná dobrá a vláčná buchta a s chlebem kromě tvaru nemá nic společného.

Banánový chlebíček, neboli banana bread, pochází z Ameriky. Poprvé se objevil ve 30. letech, popularitu si získal později, především s rozmachem prášku do pečiva. Někteří věří, že chlebíček byl výmyslem hospodyněk, které nechtěly v období velké krize vyhodit přezrálé banány. Jiní tvrdí, že je to recept speciálně vyvinutý na propagaci prášku do pečiva.

Dnes vám představím hned dva své oblíbené recepty. Jeden „low carb“, který dělám hlavně pro sebe. Je z mandlové mouky, bez mléka a lepku a nesladím ho. Přesto ho jedí i děti. Pokud chci udělat nějakou klasiku, dělám chlebíček z pohankové mouky.

Low carb banana bread

Ingredience: malá chlebová forma
85 g mandlové mouky
21 g kokosové mouky
¾ čajové lžičky prášku do pečiva/vinného kamene
½ čajové lžičky skořice
2 polévkové lžíce kokosového oleje
vanilka
3 vejce
3 banány
45 g nasekaných vlašských ořechů
(50 g javorového sirupu – pokud chcete sladit, já nepoužívám)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů a malou formu na chleba vyložte pečícím papírem nebo vymažte a vysypte.
  2. V malé míse smíchejte mouky, prášek do pečiva, skořici a vanilku.
  3. V další míse smíchejte 2,5 banánu rozmačkaného vidličkou, 3 vejce, vanilku, kokosový olej a půlku nasekaných ořechů.
  4. Suché a mokré ingredience smíchejte vařečkou dohromady a dejte do formy. Navrch ještě dejte podélně nakrájenou půlku banánu a posypte zbytkem ořechů.
  5. Pečte 45-50 minut

Tipy:

  • Mandlovou mouku nekupuji. Umelu si v robotu plátky mandlí na jemno.
  • Pokud budete chlebíček sladit, klidně dejte jen dva banány (já si ho nesladím a přesto mi dva banány stačí a je tak akorát).
  • Používám vanilkový bourbon, pár kapek dodá příjemnou vůni i chuť.
  • Dětem můžete chlebíček polít čokoládou.

Pohankový banánový chlebíček

Ingredience na velkou formu:
200 g pohankové mouky
100 g cukru
4 banány (hodně zralé)
100 g másla
2 vejce
vanilkový bourbon
2 lžičky prášku do pečiva
100 g vlašských ořechů
skořice
špetka soli

Postup:

  • Předehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme si chlebovou formu nebo formu na srnčí hřbet.
  • Rozmačkáme vidličkou banány a nasekáme na jemno oříšky.
  • V míse rozšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilku. Postupně pak zapracujeme rozmačkané banány.
  • V jiné míse smícháme mouku s práškem do pečiva, skořicí, solí a polovinou nasekaných oříšků.
  • Suché ingredience přidáme k mokrým a vypracujeme tekutější těsto.
  • Těsto nalijeme do formy, posypeme zbytkem oříšků a pečeme zhruba 45 minut, zkoušíme špejlí.

Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.