Arašídové máslo jako zdroj energie a bílkovin, který pomáhá hubnout i přibírat

11. 10. 2022

Je hutné, lesklé a jakmile do něj zaboříte lžíci, jen tak snadno nepřestanete. Za těmito nápovědami se neskrývá nic jiného než milované či nenáviděné arašídové máslo. Tato slaná a zároveň sladká pochoutka si našla cestu do jídelníčků Evropanů až z daleké Ameriky. Burákové máslo však obsahuje nejen spoustu minerálů a zdraví prospěšných látek, ale také kalorií. Ptáte se, kolik másla můžete sníst? Nebo s čím ho jíst? Koukněte do článku a zjistíte vše potřebné, co byste měli o burácích vědět! Jako bonus vám představíme i novou bezlepkovou burákovou tyčinku od Celity.

Arašídové máslo v sobě ukrývá mnoho zdraví prospěšných látek. Jsou zdrojem vitaminů A, B, C, E a kyseliny listové a také třeba hořčíku, draslíku a vápníku. Uvědomovali si to už mexičtí Aztékové, kteří pastu z buráků používali jako lék proti bolesti zubů. Jedná se o první zaznamenané použití arašídového másla. Dnes nám s bolavými zuby pomůže spíše prášek, nicméně burákové máslo našemu tělu prospěje v jiných oblastech. Je bohatým zdrojem bílkovin neboli proteinu. Pro představu – dvě lžíce másla obsahují 8 gramů bílkovin. Ptáte se, kde se v burácích bere tolik proteinu? Důvod je prostý. Arašídy většina lidí nesprávně označuje jako ořechy. Jelikož jsou ale plody podzemnice olejné, řadí se mezi luštěniny, které v sobě skrývají velké množství rostlinných bílkovin. Arašídy jsou navíc přirozeně bezlepková potravina, tudíž pokud si vyrobíte doma máslo pouze z buráků, nemusíte se bát zdravotních potíží. Ty by vám neměly hrozit ani v případě, když si koupíte stoprocentní arašídové máslo v obchodě. Nicméně raději čtěte pozorně etikety kvůli případné křížové kontaminaci.

 

Jezte arašídy! Ale s mírou

Kvalitní buráková másla vyrobená čistě z arašídů v sobě skrývají ještě jednu látku, a tou je tuk. Arašídové pasty jsou kaloricky velmi bohaté, proto by je lidé měli do jídelníčku zařazovat s mírou. Velkou výhodou másla z burských oříšku je, že nás díky množství bílkovin zasytí na delší dobu. Ideálně si jej tedy ráno přimíchejte do snídaňové kaše nebo jogurtu. Můžete jej však využít i jako zdroj energie předtím, než se vydáte cvičit. Nicméně jít do fitka se zavařovačkou másla v jedné ruce a se lžíci v druhé je trochu nepraktické. Celita pro vás má ale jednoduché řešení v podobě tyčinky Peanut Extasy. Tato nová pochoutka je bezlepková a obsahuje 36 % arašídů. Její střed tvoří hustá náplň z burákové pasty, která je obalená v čokoládě. Potěší tak všechny mlsálky! Součástí novinky je i směs proteinů, které vás společně s arašídy na nějakou chvíli zasytí.

 

Pomůže zhubnout i ochránit srdce

Pokud ještě váháte, zda dát burákovému máslu šanci, možná vás přesvědčí jeho další zdravotní benefity. Mnohé studie ukazují, že stoprocentní arašídová pasta pomáhá snížit hladinu cukru v krvi a přítomné antioxidanty snižují riziko kardiovaskulárních potíží. Navíc se hodí i pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Pokud jej v mírném množství zařadíte do svého jídelníčku, budete mít menší potřebu mlsat mezi naplánovanými jídly. Kdo potřebuje přibrat si naopak denní porce si zvýší. A jak tedy arašídové máslo využít v kuchyni? Namažte si jej na plátek bezlepkového chleba a poklaďte na něj kolečka banánu. Nebo si dejte lžíci až dvě arašídového másla společně s miskou ovoce na svačinu! Můžete ho přidat i do thajských rýžových nudlí. Stačí jej povařit společně s kokosovým mlékem a bezlepkovou sójovkou. Vznikne vám tak skvělá omáčka. Naprostou americkou klasikou je pak peanut butter jelly sendvič. Na jeden plátek bezlepkového chleba namažte marmeládu, na druhý burákovou pastu. Chleby k sobě připlácněte a máte hotovo. Pokud však milujete sladké, zkoukněte recept na sladkou tečku v podobě arašídovo – čokoládových košíčků.

 

Košíčky s arašídovým máslem a čokoládou:

200 gramů hořké čokolády nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte špetku soli a 60 gramů kokosového oleje, promíchejte. Formu na muffiny vyložte papírovými nebo silikonovými košíčky. Rozlijte do nich poloviny čokoládové směsi a dejte na 10 minut do mrazáku.

Nyní si opět připravte vodní lázeň. Do misky tentokrát vložte 120 gramů arašídového másla a 30 gramů kokosového oleje, zahřejte a promíchejte. Směs naneste na čokoládovou vrstvu a vše nechte opět 10 minut chladit. Zkontrolujte, že je náplň tuhá a do košíčků nalijte zbývající čokoládu. Naposledy vychlaďte a servírujte!

 

Autor:
Martina Moresová