Jednou z rychlých možností je prostě popadnout jablko, banán nebo hrušku a jít. Jasně, to můžete udělat, pokud nejste jako já a moje děti – my máme po ovoci ještě větší hlad, než bez svačiny! Proto v každém ze dvou dílů najdete tři tipy na vydatnější (a někdy i trošičku pracnější) svačinky.
1. Oříšky nejen pro Popelku
Za mě jsou ořechy na svačinu naprosto geniální záležitostí! Jsou nadupané těmi správnými tuky, chutné, téměř bezpracné. A je jich spousta druhů, takže tahle svačina se jen tak neomrzí. Jednou kešu, pak mandle, lískáče, pistácie nebo moje milované pekanové či para. Jedinou zápornou vlastností je jejich cena. Taky vždycky myslete na to, že jsou náchylné na obsah plísní, proto je fajn je před konzumací nasucho opražit na pánvi nebo v troubě. Pak už stačí váš oblíbený druh nebo mix šoupnout do pytlíčku nebo krabičky a můžete vyrazit!
2. Dýňoplacky
Tak ty připravuju vždy den předem, ale jejich úspěšnost mi za to stojí. Není to moc namáhavé, ale chce to nějaký čas, protože se dýně musí upéct. Na druhu nijak zvlášť nezáleží, dělávám ze špagetové, máslové i hokkaido a vždy se povedou. Jak na to? Stačí rozkrojit dýni, vydlabat semínka, potřít olivovým olejem a upéct v troubě na 200°C. Stačí 45min. Můžete přidat bylinky dle chuti, u nás vede rozmarýn ze zahrady. Nechte zchladnout a vydlabejte vnitřek vidličkou či lžící. Přendejte do mísy, osolte, promíchejte a tvarujte placičky. Ty pak můžete osmahnout na pánvičce nebo dát na pečicím papíru do trouby – dávám na 30 min při 190°C.
3. Kaše do skleničky
Na snídaně v našem domově vládnou již dlouho kaše. Občas se stane, že máme přebytek a hle! Svačina je na světě. Pro ty, kteří dávají přednost jiné snídani je tu recept na super bezpracnou fermentovanou kaši. Večer dejte vločky (bezlepkové ovesné, pohankové, jáhlové,…) do misky a promíchejte s vodou či mlékem (lze bez problémů i s rostlinným) – poměr je přibližně 40g vloček na 200ml tekutiny. Misku uzavřete a nechte na lince. Ráno stačí kaši přendat do uzavíratelné skleničky a navrch přidat třeba sirup, zavařeninu, oříškové máslo nebo rozehřátou čokoládu. Nezapomeňte si přibalit lžičku! Tak vyzkoušejte svačinky na cestách, ve škole či školce a již brzy můžete čekat druhý díl.