Základní potraviny v kuchyni celiaka

23. 09. 2018

Téma tohoto článku mě napadlo, když jsem se stěhovala do nového bytu a musela jsem kompletně vybavit celou kuchyň. Najednou jsem totiž musela přemýšlet, co všechno potřebuji za základní potraviny, které mi nesmí chybět a začala jsem si psát seznamy. Tento článek by měl tedy sloužit jako taková inspirace pro začátečníky, co se vyplatí mít vždy doma a bez čeho se neobejdete. Tento seznam však nemusíte brát doslova a nakupujte podle toho, co v domácnosti reálně využijete.

Kategorie č. 1 – mouky

Kukuřičná mouka – mouka, kterou nejvíce upotřebíte při pečení moučníků. Využít ji můžete však i jako příměs do těsta na slané pečivo, k zahuštění anebo z ní vyrobit tortilly.

Rýžová mouka – nejlepší věc na jakékoliv zahušťování či jako zásmažka do polévky.

Pohanková mouka – opět se hodí do pečení sladkého i slaného pečiva a lze z ní vytvořit palačinky.

Cizrnová mouka – nejlepší mouka na nadýchané lívance. Zároveň ji využijete při obalování masa nebo čehokoliv jiného.

Univerzální mouka – na trhu se nachází nespočet univerzálních bezlepkových mouk a  rozhodně není na škodu mít nějakou doma. Hodí se hlavně pro začátečníky, kteří ještě nejsou tak zběhlí v míchání mouk jednodruhových.

Kategorie č. 2 – dochucování, obalování

Kukuřičná strouhanka – připravuje-li doma rádi obalovaná jídla jako třeba řízky nebo květák, tak doporučuji mít v zásobě kukuřičnou strouhanku.

Hraška – jedná se o ochucenou směs namletého hrachu, která se prodává ve sladké i slané variantě. Slaná je výborná na obalování i zahušťování a sladká se hodí do dezertů, aby těsto lépe drželo.

Koření – mít doma koření je samozřejmost. Víte však, že lepek nebo jeho stopy, lze nalézt i tady? Pohlídejte si, zda to, co máte doma, je bezlepkové.

Dochucovadla – lepek je potřeba překontrolovat také u sójových omáček a bujónů.

Kukuřičné těstoviny skvěle nahradí klasické pšeničné.

Kategorie č. 3 – snídaně

Kaše – pro milovníky kaší se vyplatí koupit domů instantní kaše, které se vyrábí v mnoha variacích – rýžové, pohankové, kukuřičné apod. Stačí je pouze zalít horkou vodou, dochutit a rychlá chutná snídaně je na světě. Navíc instantní kaše lze přimíchat i do těsta na moučník.

Vločky – bezlepkové ovesné, pohankové, rýžové – záleží na preferencích.

Cereálie, lupínky – zde opět záleží na tom, co kdo má rád. Opět je třeba je pořídit v bezlepkové variantě.

Kategorie č. 4 – sladké

Kypřící prášek – obyčejný obsahuje lepek, takže i na tohle je potřeba myslet.

Puding – stejné jako u kypřícího prášku – nutno koupit bezlepkový.

Kategorie č. 5 – přílohy

Těstoviny – ty se hodí mít v záloze vždy. Koupíte je v různých tvarech i variantách a to v supermarketech i zdravých výživách.

Kuskus, polenta – samozřejmě je myšleno z kukuřičné mouky. Rychlá chutná příloha.

Rýžové nudle – do polévky nebo jako příloha do asijské kuchyně. Na trhu se nachází v tenké vlasové variantě i v široké.

Kategorie č. 6 – ostatní

Chleba – hodí se mít v záloze jeden vakuově balený bezlepkový chléb.

Suchary – lze použít jako rychlou svačinku místo pečiva.

Hotové směsi – výborná věc pro začátečníky. Není na škodu pro případ nouze mít doma směs třeba na knedlík, chléb či lívance.

Polévky – i když polévka z pytlíku není nic moc, jako nouzovka se hodí. Samozřejmě musí být v bezlepkové variantě.

Sladkosti – sem patří různé sušenky a pochutiny, kdyby přišla mlsná.

  


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.