Není to klasická preventivní vakcína
Nexvax2 není jako klasická vakcína, která se píchá v podobě tak zvaného „očkování“ preventivně, tedy, aby se vytvořila imunitní reakce v organismu a vznikly protilátky. U vakcíny na celiakii je to přesně naopak. Jejím cílem je imunitní reakci organismu tlumit, nebo lépe řečeno přeprogramovat tak, aby přestala reagovat na lepek. První kolo testování v roce 2011 bylo úspěšné a postoupilo do závěrečných fází.
Výsledek se nedostaví hned
Vakcína by měla být účinná na 90 % celiaků - těch, kteří mají tzv. genetickou mutaci HLA-DQ2.5. Výsledek léčby se ale nedostaví hned. Nelze si představovat, že už po první injekci budeme moci jít na dortík. Celý proces funguje dlouhodobě. Nejdříve se aplikuje jen malá část vakcíny a postupně se dávky zvyšují, aby si organismus zvykal a vytvořil si rezistenci vůči lepku.
Daleká budoucnost
I když jsou zatím výsledky testování slibné a schvalování vakcíny udělil FDA (úřad v Americe, který schvaluje léčiva) tzv. zrychlený průběh, uvedení na trh je ještě otázka několika let. Optimistické odhady mluví o roku 2023. Samotní autoři vakcíny uvádějí, že jejím prvotním cílem bylo především ochránit celiaky před náhodným příjmem lepku. Postupně se o ní ale mluví jako o prostředku na léčení tohoto onemocnění.
Opatrnost je na místě
Celá řada celiaků určitě přivítá vakcínu s otevřenou náručí a co nejrychleji se nechá naočkovat. Bude ale určitě existovat i početná skupina těch obezřetnějších. Nabízí se totiž otázka, proč celiakie v těle vzniká a co nám tím naše tělo „chce říct“. A původ celiakie je i pro vědce zatím opředen řadou otazníků. Takže ano, vakcína možná bude řešit následek, tedy reakci imunity na lepek, ale příčinu vyléčit neumí. Otázkou pak je, zda si tělo nenajde jiný způsob, jak nám to vrátit.
V odborných kruzích se zatím o vakcíně mluví jen v superlativech. Žádné možné nežádoucí či vedlejší účinky se neuvádějí a ani nediskutují. Že by tato vakcína byla opravdu tak výjimečná? Nezbývá než si počkat a nechat se překvapit.
A co vy? Nechali byste se očkovat?