Vánoce bez mouky

12. 12. 2020

Většina z nás si Vánoce bez vanilkových rohlíčků, banánků nebo lineckého snad ani neumí představit. Stále více lidí ale hledá alternativy ke klasickému vánočnímu cukroví, aby mohli hřešit trochu zdravěji. Já jsem loni vyzkoušela řadu tzv. zdravějších receptů a dva z nich, které mně i celé rodině chutnaly nejvíce, vám ráda představím.

Datlové kostičky

Datle a fíky jsou součástí ozdobených vánočních stolů v řadě rodin. A právě datle mi posloužily jako základ v receptu na datlové kostičky polité čokoládou. Jsou opravdu vynikající a celá rodina si velmi pochutnala. Volte ale kvalitní datle, které nejsou nijak chemicky upravovány. Ty levné ze supermarketů obsahují často řadu přidaných látek, někdy dokonce i cukr, který už i tak sladké datle opravdu nepotřebují. A jak na ně?

Těsto:

3/4 hrnku ovesných vloček
3/4 hrnku strouhaného kokosu
1/2 hrnku datlí bez pecek (namočených přes noc do vody)
1 lžíce kakaa
1-3 lžíce vody dle savosti ingrediencí

Náplň:

1 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
4 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
1 lžíce vody
Sladidlo (med, sirup, sladěnka apod., dle chuti) – já nesladím a raději dám marmeládu
(domácí marmeláda)
70% čokoláda na polití

Postup:

  1. Datle slijte a spolu s kokosem, vločkami a kakaem začněte mixovat ve food procesoru – pozor, musí být opravdu výkonný, jinak dělejte raději po částech.
  2. Přidávejte po lžících vodu, až bude hmota mít konzistenci hutného těsta jako mají „raw“ tyčinky.
  3. Těsto natlačte do formy cca 20x20 vyložené pečícím papírem a dejte do chladu ztuhnout.
  4. Mezitím ze surovin na náplň umíchejte tužší krém.
  5. Těsto vyndejte z lednice, potřete marmeládou (dobrá je rybízová, jejíž kyselost pěkně doplní sladké datle), a potom krémem.
  6. Opět nechte ztuhnout, a nakonec polijte rozpuštěnou čokoládou.
  7. Nakrájejte na kostičky. Uchovávejte v chladu.

Low carb linecké

Linecké je snad nejznámějším vánočním cukrovím a peče ho téměř každá rodina. Já jsem loni vyzkoušela jeho „low carb“ podobu z mandlí. Pro milovníka klasického cukroví je těsto opravdu málo sladké a je potřeba dosladit marmeládou a polít čokoládou nebo přidat na cukru do těsta. Pokud ale použijete vanilku a citronovou kůru, chuť linecké opravdu připomíná.

Ingredience: na cca 40 kusů

200 g mandlové mouky
10 g kokosové mouky
1 žloutek
90 g másla
50 g Lučiny
1 lžíce třtinového cukru, špetka soli
¼ lžičky guarové nebo xantanové gumy½ lžičky prášku do pečiva
Citronová kůra z půlky citronu
Vanilkový extrakt / bourbon

Postup:

  1. Vejce, máslo a Lučinu vyndejte z lednice a zahřejte na pokojovou teplotu.
  2. V míse smíchejte žloutek, změklé máslo, cukr, citronovou kúru a vanilku a vyšlehejte.
  3. V další míse pak spojte suché ingredience, kokosovou a mandlovou mouku, guarovou/xantanovou gumu, prášek do pečiva a špetku soli.
  4. Sypkou směs přidejte k té tekuté a vypracujte těsto, které dejte na hodinu odpočívat do lednice.
  5. Těsto vyndejte a mezi dvěma pečícími papíry opatrně vyválejte (má tendenci se trhat, buďte trpěliví).
  6. Troubu předehřejte na 180 stupňů a vykrajujte různé tvary.
  7. Pečte cca 10 minut do růžova. Nechte úplně vychladnout a až následně sundejte z plechu, jinak se cukroví láme.
  8. Vychladlé cukroví spojte marmeládou a polijte čokoládou.

 Ať už klasické nebo zdravější, cukroví k Vánocům patří. Letos si je hlavně užijte ve zdraví.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.