Datlové kostičky
Datle a fíky jsou součástí ozdobených vánočních stolů v řadě rodin. A právě datle mi posloužily jako základ v receptu na datlové kostičky polité čokoládou. Jsou opravdu vynikající a celá rodina si velmi pochutnala. Volte ale kvalitní datle, které nejsou nijak chemicky upravovány. Ty levné ze supermarketů obsahují často řadu přidaných látek, někdy dokonce i cukr, který už i tak sladké datle opravdu nepotřebují. A jak na ně?
Těsto:
3/4 hrnku ovesných vloček
3/4 hrnku strouhaného kokosu
1/2 hrnku datlí bez pecek (namočených přes noc do vody)
1 lžíce kakaa
1-3 lžíce vody dle savosti ingrediencí
Náplň:
1 a 1/2 hrnku strouhaného kokosu
4 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
1 lžíce vody
Sladidlo (med, sirup, sladěnka apod., dle chuti) – já nesladím a raději dám marmeládu
(domácí marmeláda)
70% čokoláda na polití
Postup:
- Datle slijte a spolu s kokosem, vločkami a kakaem začněte mixovat ve food procesoru – pozor, musí být opravdu výkonný, jinak dělejte raději po částech.
- Přidávejte po lžících vodu, až bude hmota mít konzistenci hutného těsta jako mají „raw“ tyčinky.
- Těsto natlačte do formy cca 20x20 vyložené pečícím papírem a dejte do chladu ztuhnout.
- Mezitím ze surovin na náplň umíchejte tužší krém.
- Těsto vyndejte z lednice, potřete marmeládou (dobrá je rybízová, jejíž kyselost pěkně doplní sladké datle), a potom krémem.
- Opět nechte ztuhnout, a nakonec polijte rozpuštěnou čokoládou.
- Nakrájejte na kostičky. Uchovávejte v chladu.
Low carb linecké
Linecké je snad nejznámějším vánočním cukrovím a peče ho téměř každá rodina. Já jsem loni vyzkoušela jeho „low carb“ podobu z mandlí. Pro milovníka klasického cukroví je těsto opravdu málo sladké a je potřeba dosladit marmeládou a polít čokoládou nebo přidat na cukru do těsta. Pokud ale použijete vanilku a citronovou kůru, chuť linecké opravdu připomíná.
Ingredience: na cca 40 kusů
200 g mandlové mouky
10 g kokosové mouky
1 žloutek
90 g másla
50 g Lučiny
1 lžíce třtinového cukru, špetka soli
¼ lžičky guarové nebo xantanové gumy½ lžičky prášku do pečiva
Citronová kůra z půlky citronu
Vanilkový extrakt / bourbon
Postup:
- Vejce, máslo a Lučinu vyndejte z lednice a zahřejte na pokojovou teplotu.
- V míse smíchejte žloutek, změklé máslo, cukr, citronovou kúru a vanilku a vyšlehejte.
- V další míse pak spojte suché ingredience, kokosovou a mandlovou mouku, guarovou/xantanovou gumu, prášek do pečiva a špetku soli.
- Sypkou směs přidejte k té tekuté a vypracujte těsto, které dejte na hodinu odpočívat do lednice.
- Těsto vyndejte a mezi dvěma pečícími papíry opatrně vyválejte (má tendenci se trhat, buďte trpěliví).
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a vykrajujte různé tvary.
- Pečte cca 10 minut do růžova. Nechte úplně vychladnout a až následně sundejte z plechu, jinak se cukroví láme.
- Vychladlé cukroví spojte marmeládou a polijte čokoládou.
Ať už klasické nebo zdravější, cukroví k Vánocům patří. Letos si je hlavně užijte ve zdraví.