Valentýnské perníčky z tyčinky Bongo

08. 02. 2020

Ať už Valentýna slavíte nebo ne, tyhle perníčky jsou chuťovým zážitkem. Ozdobené malinami jsou lahodným doplňkem každého valentýnského menu, s oříšky nebo mandličkou je zase klidně připravte jako cukroví na Vánoce.

Když budete chtít udělat různé varianty, stačí vykrajovat rozličné tvary, polívat pokaždé jinou čokoládou, vybrat posyp – oříšky nebo sušené ovoce a v neposlední řadě můžete slepovat místo marmelády třeba čokoládovým krémem z Nutelly a másla. Zavděčíte se tak různým chuťovým preferencím úplně všech.

Ingredience:

(60-70 kusů)

750 g univerzální mouky Celita
350 g třtinového cukru
125 g másla
5 lžic medu
3 vajíčka
1 čajové lžičky jedlé sody
2 tyčinky Bongo (nastrouhané na jemno)
perníkové koření

Poleva:
70% čokoláda, máslo
Na slepení: 
marmeláda dle chuti
Na zdobení:
maliny sušené mrazem

Postup:

  1. Všechny suroviny, tedy mouku, cukr, sodu, med, máslo, vejce, nastrouhanou Bongo a perníkové koření smícháme na hladké těsto.
  2. Necháme v lednici alespoň přes noc, ideálně 24 hodin odležet.
  3. Pak vytáhneme z lednice a necháme srovnat teplotu na pokojovou, aby se s těstem lépe pracovalo.
  4. Vyválíme na pomoučeném vále těsto na placku cca 0,3-0,5 cm a vykrajujeme srdíčka nebo jiné tvary.
  5. Pečeme na 180 stupňů do růžova a necháme vychladnout.
  6. Následně slepíme marmeládou a polijeme čokoládou smíchanou s trochou másla a zdobíme dle fantazie.

Poznámka: Nelekejte se, perníčky jsou po upečení tvrdší (tak, jako klasické perníky), ale za pár dní a slepené krásně změknou.

 


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.