Teplý salátek z karamelizovaných rajčat

10. 10. 2019

Tento salát dělám velmi ráda na jaře nebo na podzim. Nejedná se totiž o klasický zeleninový salát se zelenými lístky a zálivkou. Naopak, je to salát, který dokáže i zahřát. A když máte chuť, můžete ho doplnit vařenou quinoou nebo rýží a máte syté a zdravé zeleninové jídlo.

Kouzlem tohoto salátu jsou karamelizovaná rajčátka, která chutnají trochu neobvykle, a to sladce. V kombinaci s ostatní zeleninou a třeba i pažitkou získáte opravdový chuťový zážitek. Díky sladké chuti ho mají rády i děti, ideálně v kombinaci s těstovinami.

Ingredience:

100 g vařené cizrny (může být i v plechovce)
Ghí (případně olej)
300 g mrkve
2 červené papriky
1 kg rajčat
1 velký pórek
Rýžový sirup
Sůl, provensálské koření
Tamari sójová omáčka

Postup přípravy:

  • Nejprve si připravte rajčata: nakrájejte je na měsíčky (i se šlupkou), dejte na plech, polijte olejem (případně smíchejte s ghí), okořeňte provensálským kořením a osolte. Nakonec pokapejte rýžovým sirupem. Nešetřete s ním, aby opravdu zkaramelizoval. Pečte okolo hodiny v předehřáté troubě na zhruba 150 stupňů.
  • Mezitím si nakrájejte mrkev a pórek na kolečka, papriku na proužky.
  • Na oleji orestujte pórek, pak přidejte mrkev a papriku, trochu Tamari (nemusí být) a duste až do změknutí mrkve. Nakonec přimíchejte vařenou nebo konzervovanou cizrnu. Pozor: nepodlévejte vodou, jinak bude zelenina vodnatá a ne křupavá.
  • Jakmile je zelenina měkká (na skus, nesmíte ji rozvařit), přimíchejte rajčata. Můžete ještě posypat čerstvými bylinkami a ihned podávat.
  • Pokud chcete servírovat jako hlavní jídlo, doplňte rýží, quinoou nebo pohankovými těstovinami.

 


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.