Rychlovky ze sójového suku

14. 01. 2020

Sójový suk je klasika. Známe ho všichni z dětství. Myslím, že to s ním je jako s koprovkou, někdo ji miluje, jiný haní. Jedno se ale Celita sójovému suku odepřít nedá, je bezlepkový, finančně dostupný, v teple se nerozteče (takže poslouží i v létě jako rychlá sváča) a dá se s ním dobře kouzlit v kuchyni. Přinášíme vám pár tipů, pokud ho nechcete sníst „jen tak“.

Nebojte se strouhat

Sójový suk obsahuje rumové a kokosové aroma, takže skvěle oživí řadu moučníků. V našich receptech najdete tip na bábovku se sójovým sukem. Dobře poslouží ale i v tradičních litých buchtách. Stačí nastrouhat do těsta nebo na jeho povrch. Dodá jim výraznější chuť.

Rychlovka z banánů a vajec

Já s ním ráda dělám rychlovku z banánů a vajíček. Recept určitě znáte – dva banány a dvě vejce rozmixujete do hladka. Přidáte trochu bezlepkových vloček (jde i bez nich) a máte základ těsta. Když ho chcete oživit, nastrouhejte do něj půlku sójového suku.

Těsto můžete použít buď na lívanečky (pak standardně smažíte na pánvi) nebo na „koláč“. Směs nalijete na pečící papír a upečete v troubě. Po vychladnutí potřete zakysanou smetanou nebo tvarohem a dozdobíte ovocem nebo kakaem. Tento koláč je rychle hotový, takže se hodí třeba pro nečekanou „bezlepkovou“ návštěvu.

Hrajte si a krájejte

Suk má kulatý tvar, takže se hodí i pro jiné hrátky v kuchyni. Vyzkoušejte třeba ovocné špízy. Střídejte kolečko suku a kolečko banánu politého čokoládou a vykouzlíte housenku. Udělat můžete i „sukovou“ palmu a další obrázky pro děti. Je to hezký způsob, jak oživit nakrájené ovoce na dětské oslavě.

 

Plněné kokosky se sójovým sukem

Protože ráda v kuchyni ušetřím trochu času, vyzkoušela jsem tak trochu netradiční bezlepkové kokosky ze sójového suku. A slavily úspěch.

Recept je jednoduchý. Upečete si standardní kokosky z kokosu, cukru a vajec. Ale místo lineckého kolečka, které se u plněné verze lepí naspod, dejte kolečko sójového suku. To pomažte trochou Nutelly a kyselé marmelády (aby výsledek nebyl přeslazený) a přilepte na kokosku. Můžete, ale nemusíte, ještě namočit do hořké čokolády. Kokosky jsou rychle hotové a opravdu dobré.


Autor

Radka

Jsem velkým milovníkem všeho, co chutná, voní a roste. Jídlo nejen ráda vařím, ale také studuji. Na této úžasné cestě mi pomáhá pražská Akademie léčivé výživy, výpěstky na zahrádce a také hodnocení mého malého syna. Když zrovna nevařím, najdete mě s báglem v různých koutech světa.