Podzimní bezlepkový jablkový koláč

04. 10. 2018

Letní prázdniny utekly jako voda a máme tu opět září. Kromě návratu školáků do lavic a ochlazení počasí s sebou tohle období přináší i dozrávání jablek a hrušek, čehož by byla opravdu velká škoda nevyužít. Mě osobně se vždy líbily takové ty kulaté americké koláče neboli „pie“, které bývají plněné rozličnými náplněmi od jablek až po dýni, až jsem se jednou rozhodla, že si sama jeden takový upeču.

Ono i to chladnější podzimní počasí k tomu svádí. Představte si tu situaci, kdy jste doma, za oknem prší a vy si sedíte pěkně v suchu v teplíčku, popíjíte horký čaj a bytem se vám line vůně skořice a pečených jablek. Lákavá představa, že? Tak se pojďte mrknout na to, jak si takový koláč připravit.

Ingredience na těsto

  • 1/2 hrnku čirokové mouky
  • 1/2 hrnku jáhlové mouky
  • 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/3 hrnku rýžové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 hrnku másla
  • 3/4 lžičky xantanové gumy (není nezbytně nutné)
  • 5 – 7 lžic studené vody

Ingredience na náplň do koláče

  • 5 velkých jablek
  • Šťáva z poloviny citronu
  • 1/2 hrnku cukru (nejlepší je třtinový)
  • 2 lžíce čirokové mouky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžíce mléka (lze použít i rostlinné)

Pracovní postup

Nejprve je potřebné si vytvořit těsto. Ve velké míse si pečlivě promícháme všechny sypké suroviny a přidáme máslo a studenou vodu. Přidávat do směsi xantanovou gumu není nutné, avšak díky ní bude výsledný koláč vláčnější a nebude se tolik drobit, jak už bývá u bezlepkového pečiva zvykem. Rukama vypracujte hladké těsto, které by se nemělo lepit. V případě, že by bylo moc suché, dodejte ještě pár lžic vody nebo másla.

Hotové zpracované těsto rozdělte na menší a větší část a vyválejte. Skvělým tipem je těsto válet mezi dvěma archy pečícího papíru – nebudete potom muset bojovat s tím, že by se například trhalo. Větší část vyváleného těsta následně i se spodní vrstvou pečícího papíru opatrně vložte do formy, v níž se chystáte koláč péct. Druhou, tu menší část, rozkrájejte na cca 1 cm široké proužky, ze kterých budete později na koláči vytvářet mřížku.

Vytvořit náplň do koláče je velice snadné. V prvním kroku si omyjte a oloupejte jablka. Následně je nakrájejte na tenčí plátky, vložte do mísy, pokapejte šťávou z poloviny citronu a důkladně promíchejte. Vedle v menší misce si smíchejte cukr, skořici, čirokovou mouku a kukuřičný škrob. Poté obsah menší misky vsypejte do té větší a opět pečlivě promíchejte tak, aby byla všechna jablka dokonale obalená.

V poslední části pracovního postupu vložte jablkovou náplň do připravené formy s těstem. Až tak učiníte, tak přes náplň poskládejte mřížku z předkrájených proužků těsta a její okraje spojte se spodním dílem koláče. V malém hrníčku si v mléce rozmíchejte lžičku cukru a celou vrchní část koláče touto směsí potřete. Takto připravený koláč vložte do předehřáté trouby na 220°C. Pečte 15 minut a potom teplotu stáhněte na 190°C a pečte ještě další cca hodinu, dokud koláč nezezlátne a jablka nezměknou.

Dobrou chuť!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.