Celita nabízí hned dvě příchutě – olivy a sušená rajčátka. Určitě je vyzkoušejte.
Není překvapením, že jsou z Itálie
Ti z Vás, kteří rádi cestujete, jste se s nimi v Itálii určitě setkali. Místo chleba s máslíčkem, jak je zvykem třeba u nás, totiž Italové většinou na stůl před obědem nebo večeří dávají tyto tenké a křupavé tyčinky. Pocházejí z Turína, kde je prý vymyslel pekař Antonio Brunero v roce 1679. Byly určeny pro malého vévodu, který byl nemocný a špatně trávil chlebovou střídku (vnitřní pórovitá část chleba). Pekař tedy vymyslel lehký a dobře propečený chléb s minimem střídky tak, že tradiční turínský chleba vylepšoval a natahoval do tvaru tyčinek. Název pochází z pojmu „ghërsa”, což je typický piemontský chléb dlouhého tvaru, podobný francouzské bagetě. V Turíně se grissini jedí dokonce i k snídani, namáčené v mléce.
Rychlovky s pršutem a sýrem
Nejjednodušší cestou, jak grissini nápaditě servírovat, je omotat je parmskou šunkou, respektive italským pršutem. Dají se pak přikusovat k sýrům, zelenině, olivám nebo kaparům. Případně je jen nalámejte jako součást sýrového talíře. Můžete je také zapéct s čedarem. Stačí ho nastrouhat, tyčky vyskládat na pečící papír, posypat sýrem a dozlatova zapéct. Pro ty, kteří mají rádi francouzské fondue, je také ideálním doplňkem. Rozpusťte sýr a tyčky k němu dejte na nabírání. Je to lahodná kombinace.
Špíz v hlavní roli
Grissini se dají využít i jako nosič na špíz. Tradičním italským předkrmem je salát caprese. Udělejte ho netradičně s využitím Celita tyčinek. Napíchejte na ně mini mozzarelové kuličky a cherry rajčátka a servírujte s bazalkovým pestem.
Dipy a zase jen dipy
Další možností, jak grissini využít, jsou dipy. Tyčky dáme do skleničky na výšku a k nim postavíme dipy různých chutí. Moje oblíbené jsou ze sušených rajčat (sušená rajčata naložená v oleji pomixujeme s hrstí vlašských ořechů (přes noc namočených) a smícháme se zakysanou smetanou, osolíme, opepříme a dochutíme sekanou bazalkou). Stejně můžeme připravit i dip ze zakysané smetany s trochou česneku, koprem, limetkou a nasekanými okurkami.
S grissinami můžete i vařit
Možná vás to překvapí, ale grissini se dají použít i v teplé kuchyni. Typickým využitím je nalámání místo krutonů do polévky nebo do salátů. Někteří šéfkuchaři je používají drcené i místo strouhanky. Využít je můžete i do různých náplní a nádivek. Grissini jen vložte do sáčku a rozbijte paličkou na maso.
Můj oblíbený party recept na zapečené žampiony: žampionům vyndáme nožičky a ty na jemno nasekáme a osmažíme na pánvi na cibulce. Přidáme pršut a sůl a pepř a smažíme do měkka. Pak odstavíme, smícháme s vajíčkem a na jemno nadrcenými grissinami a nastrouhaným čedarem. Směsí naplníme hlavičky žampionů a zapečeme v troubě do změknutí žampionů. Je to dobrota.