Všechno má svůj čas
Konzumace lepku působí na střevo celiaka tím způsobem, že poškozuje jeho klky, které mohou dokonce časem úplně vymizet. Když potom ze svého jídelníčku vyřadíte všechny potraviny obsahující lepek, nemůžete okamžitě čekat zázraky. Jde o to, že střevní sliznice potřebuje svůj čas, aby se obnovila a znovu dokázala správně přijímat živiny. Tato doba hojení je u každého člověka individuální a odvíjí se právě od míry poškození střeva. Všeobecně se však uvádí období až 12 měsíců.
Netřeba však věšet hlavu. Neznamená to, že budete ještě další rok chodit s nafouklým bolavým břichem. Problémy budou postupně ustávat a vy se najednou začnete cítit lépe, plní života a energie. Tento proces, při němž se bude střevní sliznice obnovovat, můžete malinko urychlit. Při vážných případech může lékař předepsat léky na potlačení zánětu, což jsou steroidy, anebo pomocí imunosupresiv utlumit imunitu. Pomoci může též úplné vyřazení mléčných produktů ze stravy.
Vsaďte na vlákninu a probiotika
O blahodárných účincích vlákniny se ví už dlouho. Tato rostlinná složka potravy se ve střevech nerozkládá a má schopnost na sebe navázat škodlivé látky, díky čemuž se tělo lépe čistí. Dokáže absorbovat vodu a napomáhá tak správné střevní peristaltice. Zvýšit příjem vlákniny je snadné. Naleznete ji totiž hlavně v ovoci a zelenině, dále v celozrnných potravinách – například můžete vyzkoušet k snídani bezlepkové celozrnné kaše. Další alternativou je zakoupení rozpustné vlákniny v lékárně či prodejnách zdravé výživy.
Dalším krokem, za nějž se vám jistě zažívací trakt odmění, je konzumace probiotik. Jedná se o prospěšné živé bakterie, které napomáhají zvýšení odolnosti střevních stěn. Jejich doplňováním zkvalitníte trávení a zároveň posílíte imunitní systém. Lidé většinou s probiotiky přijdou do styku během užívání antibiotik, jež nepříznivě ovlivňují střevní mikroflóru. Stejné je to i v případě střev poškozených lepkem. Mikroflóra ve střevech potřebuje vzpruhu a probiotika jsou tou správnou volbou!
Doplňte chybějící vitaminy a minerální látky
Naprosto běžných jevem u čerstvě diagnostikovaných celiaků bývá deficit vitaminů a minerálních látek. Tyto nezbytné složky mají dopad na správný chod celého těla a to včetně dobře fungujícího zažívání. Nejlepší je, když přímo se svým lékařem prokonzultuje svůj krevní obraz. Díky tomu se dozvíte, na které složky potravy se máte přímo zaměřit. Obecně však celiaci trpí nedostatkem vitaminu ze skupiny B, vitamín D, kyselina listová, vápník, železo a hořčík.
Pro rychlejší návrat do běžného režimu zdravého člověka lze doporučit užívání vitaminu C, který podporuje imunitní funkce v těle. Dále se nebraňte ani užívání pupalkového oleje. Tento přírodní zázrak je plný esenciálních mastných kyselin, které napomáhají správné stavbě střevních klků. S natrávením potravy a snadnějším vstřebáváním živin si zase naopak poradí trávicí enzymy, jež si můžete zakoupit v lékárně.
A co vy? Máte nějaké další rady, jak proces hojení střev urychlit? Podělte se o ně s námi v komentářích.