Dezert s příchutí sójového suku

07. 06. 2019

Sójový suk je sladkost s dlouholetou tradicí. Tato proteiny nabitá pochoutka se hodí jako malá svačinka, když máte chuť na něco sladkého, ale stejně tak se dá využít i v kuchyni. Velice snadno se dá jeho chuť promítnout do bábovky nebo jej použít jako základ nepečeného cukroví.

Bábovka se sójovým sukem

Bábovka je moučník, který je pěkný na pohled a zároveň velmi chutný. Pokud hledáte něco, čím udělat dobrý dojem na návštěvu, je to ta správná volba. Na stole bude působit příjemným domáckým dojmem a dodá vám image šikovné hospodyně. Bábovka se hodí jako zákusek ke kávě nebo čaji a zbytek, co hosté nesnědí, perfektně využijete druhý den na sladkou snídani.

Potřebné suroviny:

  • 2 hrnky kukuřičné mouky
  • ½ hrnku pohankové mouky
  • ½ hrnku instantní kukuřičné kaše nebo bezlepkové krupice
  • 2 vejce
  • Kypřící prášek
  • ½ hrnku cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • ½ hrnku oleje
  • Cca 1 hrnek mléka – lze použít i rostlinné
  • 3 lžíce kakaa
  • 2 sójové suky

Pracovní postup:
Z vajec si oddělíme bílky a vyšleháme z nich tuhý sníh. Ve velké míse si smícháme všechny sypké suroviny a následně přidáme žloutky, olej a mléko. Umícháme si hladké těsto řidší konzistence. Následně si na jemném struhadle nastrouháme oba dva sójové suky a vmícháme je do těsta. Poslední krok je přidání ušlehaného sněhu, aby byla bábovka po upečení co nejvíce nadýchaná.
Formu na bábovku si vymažeme olejem a vysypeme moukou. Nalijeme do ní hotové těsto a vložíme do trouby, kterou jsme si předehřály na 170°C. Bábovku pečeme přibližně hodinu. Zda-li je už moučník hotový, vyzkoušíme špejlí. Bábovku z trouby nevytahujte hned, ale nechejte ji pomalu chladnout s pootevřenými dvířky.
Pro lepší efekt a sladší chuť můžete vychladlou bábovku po vyklopení z trouby ještě posypat moučkovým cukrem. Recept lze také použít na litou buchtu na plech. V tom případě však bude doba pečení podstatně kratší, protože těsto bude v mnohem tenčí vrstvě.

Sladké nepečené jednohubky

Pokud vás čeká oslava nebo chcete jen tak potěšit své blízké něčím sladkým, ale v kuchyni vám to zrovna moc nejde, je tento recept jako přímo stvořený pro vás. Nejedná se vůbec o nic složitého a přípravu zvládne opravdu každý. Pokud máte malé děti, které rádi při přípravě pokrmů pomáhají, přizvěte si je na pomoc, protože budou nadšeni.

Potřebné suroviny:

  • 5 kusů Sójového suku
  • Čokoláda
  • Kokos
  • Nasekané oříšky
  • Barevné posypky

Pracovní postup:
Jak už jsem říkala, pracovní postup je velice snadný. Začněte tím, že si sójové suky nakrájíte na kolečka o tloušťce přibližně 1cm. V eshopu  Celity naleznete různé příchuti od obyčejného až po dvoubarevný. Můžete tak použít různé druhy a dezert tím tak ozvláštnit.
Druhý krok spočívá v polití nakrájených koleček čokoládou. Samozřejmě si můžete zvolit jakoukoliv jinou polevu. Záleží jen na tom, co máte rádi. Každopádně čokoláda se pro tyto účely hodí nejvíce. Každou jednohubku pak ozdobte podle svého uvážení. Můžete je posypat strouhaným kokosem, namletými oříšky, barevnými posypkami, zkrátka čímkoliv, co vás napadne. Zajímavá chuťová kombinace je sójový suk posypaný nakrájenými želatinovými bonbony. Po dozdobení nechejte čokoládu v chladu zatuhnout a můžete servírovat!


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.