Celiak ve školní jídelně

17. 08. 2018

Nástup dítěte do školky či do školy s sebou přináší vždy mnoho změn a to jak pro rodiče, tak i pro samotného potomka. V případě, že máte doma malého celiaka, může být situace poněkud komplikovanější. Kromě běžných problémů, jako adaptace na nové prostředí či odloučení od matky, je nezbytné vyřešit otázku stravování.

Bezlepková strava vs. zákon

V roce 2015 vstoupila v platnost vyhláška o školním stravování (č. 1071 2005 Sb.), díky níž je možné vyjít nemocným strávníkům vstříc. Ač tato skutečnost zní velice pozitivně, tak je nezbytné si hned na úvod uvědomit, že vaření bezlepkové stravy není pro školní jídelny povinností. Samotné rozhodnutí, zda takto bude učiněno či nikoliv, záleží pouze na daném zařízení. Rodič by tedy měl sám přijít za vedením školky/školy, vysvětlit specifické požadavky dítěte a zjistit postoj jídelny vůči dietnímu stravování.

V ideálním světě, by vedení jídelny bez okolků vyhovělo a bezlepkovou stravu pro vaše dítko zajistilo. Bohužel realita bývá mnohdy úplně jiná a je třeba počítat i s možností, že se setkáte s odmítnutím. To může mít různé příčiny, z nichž je nejčastější nedostatečná informovat personálu o celiakii či nebezpečí kontaminace.

Navrhněte kompromis

Jestliže patříte do skupiny nešťastníků, jejichž školní jídelna bezlepkovou stravu nezajišťuje, tak nemusíte zoufat. Nejprve si bedlivě vyslechněte argumenty protistrany a následně zkuste navrhnout kompromis, který vy vyhovoval všem. Možností, jak danou situaci řešit, máte hned několik.

Strava ze specializovaného zařízení

Tato varianta spočívá v tom, že bezlepkový pokrm bude připraven proškoleným personálem v podniku vyhovujícím požadavkům celiaka, následně dopraven do „vaší“ školní jídelny, kde jej dítku pouze naservírují. Nevýhodou je, že ne každé město disponuje takovými možnostmi.

Dodání vlastních surovin

Dalším řešením situace může být i dodání vlastních surovin k přípravě pokrmů. To znamená, že vždy podle jídelníčku přinesete vhodnou bezlepkovou alternativu jinak tradiční suroviny. Pamatujte na upozornění personálu na možnou kontaminaci.

Vlastní jídlo z krabičky

Nošení doma připraveného jídla patří mezi nejvíce rozšířené alternativy. Spočívá to pouze v tom, že každé ráno přinesete do jídelny krabičky s odpovídajícím množstvím hotových pokrmů a personál je poté pouze dítěti naservíruje. Výhodou je, že potomek bude mít stravu, na niž je zvyklý z domova.

Někdy se stane, že ani vedení nepřistoupí ani na výše uvedené kompromisy. V tomto případě nezbývá nic jiného, než vyhledat jinou instituci, kde budou k bezlepkovému stravování vstřícnější.

Nezapomínejte na komunikaci s dítětem

Když už máte bezlepkovou stravu zajištěnou, tak je na místě ještě několik rad ohledně samotného pobytu malého celiaka ve školce či škole. Ještě před nástupem s dítětem komunikujte a snažte se jej řádně poučit, aby neochutnával nic od ostatních spolužáků. Šetrným způsobem přiměřeným věku dítěte se mu pokuste vysvětlit, proč nemůže jíst to, co ostatní.

U hodně malých dětí se může jednat o velice nelehký úkol, a tudíž zajistěte bedlivý dohled i ze strany učitelů/vychovatelů. Může se stát, že se dítě kvůli celiakii bude cítit odstrčeně, proto se snažte, aby mělo na jídlo vždy to stejné (nebo aspoň podobné) jako jeho spolužáci, pouze v bezlepkové variantě.


Autor

Kač

Jsem studentka umění. Kromě tvorby v ateliéru jsem kreativní i v kuchyni, kde vytvářím veganské pokrmy z přirozeně bezlepkových surovin. Od malička mě baví psát a o své zkušenosti a zážitky se ráda dělím se světem. Mou další vášní je filozofie, dějiny výtvarné kultury a cestování.